lauantai 18. lokakuuta 2014

Kirja julkistettu

Tsasounan rakentamisesta, tekijöistä ja tsasounaperinteestä kertova kuvakirja julkistettiin tänään Kalajoella.
Kirjaa saa laittamalla viesti osoitteeseen bsa@tza.de tai soittamalla numeroon 050 4636141 tai 044 5152601. Hinta € 24 plus mahdolliset postikulut.


Päivä alkaa liturgialla, jonka pitää matkapappi isä Aleksej. 

 Kirjan tekijä rakennusmestari Jari Haapa-aho on sekä hirsirakentamisen mestari että kirjailija. 


 Tekijöitä ja yleisöä kuuntelemassa. 

 Maritta Hakola on valmistanut tsasounan alttaripäädyn lasimaalauksen.
Tässä hän kertoo sen synnystä ja kuvien symboliikasta.






Hirsi kerrallaan — Kalajoen tsasouna kuvina
Kuvallinen kertomus siitä, kuinka mahdottomasta tuli mahdollista.

Vain vahva usko ja sisäinen hengen palo siivittivät Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistyksen perustajia heidän ryhtyessään puuhaamaan tsasounan rakentamista Kalajoelle. Pyhän Nikolaoksen tsasouna on pyöreästä hirrestä paikalla veistetty hirsirakentamisen taidonnäyte, jonka kohoaminen Kalajoen hiekkasärkkien turistialueelle on sekä jonkinlainen ihme että upea paikka matkailijan hetkeksi pysähtyä hiljentymään.

Kirjan kirjoittaja Jari Haapa-aho on koulutukseltaan rakennusmestari. Hän toimi Kalajoen tsasounan rakentamisessa vastaavana työnjohtajana ja kirjasi hankkeen muistiin niin, että siitä syntyi tarina, joka kenties toimii innoittajana ihmisille, joiden sisällä elää unelma rukoushuoneesta.

Kalajoella täytyi rukoushuone rakentaa hiekalle, mutta oikeassa käytössä hiekkakin voi muuttua kallioksi. Kirjan tekemisen loppumetreillä ilmestyi myös korvaamatonta ja tervetullutta lisävoimaa, kun piispa Arseni kantoi kortensa kekoon tekemällä tähän kirjaan viimeisen luvun.